Ambassadeur in the spotlight

José Kuipers | josekuipers.nl

Zelfstandig coach | teamleider • is werkplezierambassadeur sinds 2018

 

Een interview in de Spinnerij Oosterveld, Enschede. Wat een energie José, wat een mooi gesprek!

 José is acht jaar geleden weggegaan bij Bruggerbosch. Te lange tijd ervaarde ze geen werkplezier meer. Ze is destijds voor zichzelf begonnen en verkondigde al gauw ze dat ze nooit meer in loondienst wilde. Sinds mei dit jaar (2019) werkt ze vier dagen voor Livio. In loondienst. Met een lach: “Daar blijf ik met mijn grote bek”.

Bang geworden en klein gehouden

“Waar ik helemaal gek van word, is de negativiteit in de zorg. De zorg is zó leuk! Alles gaat om belevingsgerichte zorg. We zijn professionals en we zijn er voor de klant. Sommige leidinggevenden vergeten dat. Ik niet. Ik stuur daar heel duidelijk op binnen onze afdeling. Dat is mijn rol en daar zit mijn commitment.

Ik geloof ook niet in zelfsturende teams, wel in zelforganiserende teams.

En ik geloof in werkplezier. De Dag van het Werkplezier is mijn grote inspiratiebron geweest voor alles wat ik nu doe. Ik heb het weer te pakken en daarom ben ik ambassadeur. Ik ga het thema werkplezier ook binnen Livio bespreekbaar maken. Nu kan dat, vijf jaar geleden nog niet. Er is ook nu nog veel oud zeer. Teveel medewerkers zijn bang geworden en te klein gehouden om in beweging te komen. Daar ga ik verandering in brengen.

Opmerkelijke bijzonderheid

“Wat volgens de regels en procedures niet mag, doe dat vooral wél in jouw team of op jouw afdeling. Die kleine positieve golfbewegingen worden vanzelf opgemerkt.”

Ondanks de 38 graden buiten vertelt José vervolgens met kippenvel op de armen dat haar team spontaan een dansje deed toen ze hoorden dat zij de nieuwe teamleider zou worden. “José wordt onze baas!” (dan doe je wat ons betreft iets wat wordt opgemerkt en gewaardeerd, gefeliciteerd met je vaste baan 😉)

 

Werkpleziertip

“Het enige ongeluk dat ik ken, is dat ik mijn man moet missen. Hij is er niet meer. Maar ik heb geluk gehad. Ik heb kinderen en kleinkinderen. Ik ben gezond. Ik kan nog steeds met heel veel energie mijn werk doen. Het is mijn verantwoordelijkheid om dat geluk met anderen te delen. Als jij dat kan, deel jouw geluk dan ook.”

Facts & Figures

  • Waaatt!! Hoe oud ben je?? 64??
  • Nog drie jaar werken en dan met pensioen
  • Als het aan Jose ligt, werkt ze nog jaren door. Met passie en plezier
  • Buiten is het 38,9 graden
  • Binnen is het goed te doen

Dé quote

"“Ik blijf mezelf en het maakt mij ook geen zak uit wat een ander daarvan vindt”."