Ambassadeur in the spotlight

Gertjan Rozendom | GHOR

Teamleider • werkplezierambassadeur sinds april 2018

In de stijl van #DvhW eerst een gesprek over het privéleven, daarna praten we wel over werk.

Samenvatting van het gesprek

Dit interview is afgenomen toen Gertjan actief was als Gemeentesecretaris bij de Gemeente Borne. Inmiddels is hij teamleider bij de GHOR Twente (Geneeskundige HulpverleningsOrganisaties in de Regio).

Het is klaar als een klontje. Mijn Borne 2030 is de richtlijn voor al ons handelen. Een visie die we op een presenteerblaadje hebben gekregen van onze inwoners via een 20-tal organisaties en instellingen. Opgave-sturing is de term die daarbij past, aldus Gertjan. Waar het op neerkomt: u – als inwoner – vraagt,   wij draaien. En dat is waar gemeenteland ooit voor in het leven is geroepen. Dat klinkt gezond!

Anders gezegd, ook in woorden van Gertjan, mens- en contextgedreven werken vs. systeem- en structuurgebonden. Doen wat er van je wordt gevraagd. Als praktijkvoorbeeld geeft hij een schapenboer uit Aalsmeer die een drugsverslaafde de kans gaf op z’n boerderij te werken. De kersverse werknemer vroeg op z’n eerste werkdag: “Wat moet ik doen?” Waarop de boer antwoordt: “Loop maar rond op de boerderij en je zal doen wat de omgeving van je vraagt”. Tien jaar later nam hij de boerderij over.

Is het dan altijd hosanna als je doet wat de omgeving van je vraagt? Nee. Het eerlijke antwoord is dat de systeemwereld een beetje is ondergesneeuwd. Te zuinig met voorzieningen als laptops, IT-systemen en huisvesting. Het actieplan voor dit jaar is dan ook: Basis op orde. Deze B mag dus eigenlijk niet ontbreken in het illustere rijtje van de 6 B’s als DNA van de medewerkers van gemeente Borne: BETROUWBAAR, BETROKKEN, BEHULPZAAM, BEVLOGEN, BEDREVEN, BEREIKBAAR.

Op de vraag hoe binnen gemeente Borne invulling wordt gegeven aan werkplezier krijg ik een uitgebreid antwoord met veel concrete voorbeelden. Ik noem er twee. The Borne Identity (2016): een programma waarbij medewerkers werden uitgenodigd om na te denken over de eigen loopbaanplannen. Daaruit kwam weer een serie bijeenkomsten voort onder de noemer The Borne Vitality (2018): waarbij werk/privé-balans, mentale en fysieke fitheid en kwaliteit van werk en leven centraal stonden.

Ik kop ‘m voorzichtig in voor 2020: The Borne Incompany Dag van het Werkplezier?

Laatste vraag: “Zit je nog op je plek?” Antwoord: “Ja”, volmondig. De huidige tijd is de meest boeiende tijd tot nu toe. En privé trouwens ook. Ik ben net verhuisd en woon in het centrum van deze mooie woongemeente. Een gemeente met een dorpsidentiteit, maar waar ook voldoende reuring en dynamiek is.”

Tot slot | Opmerkelijke bijzonderheid

Gertjan werd in 2014 gemeentesecretaris. In die tijd – niet zo lang geleden – was er nog een prikklok (whaaahhhh!!). Die was binnen enkele maanden verleden tijd. En terecht 😊

 

Werkpleziertip –> Geef ruimte, dan ontstaan de mooiste dingen, want mensen zijn van nature geneigd het goede te doen.

Facts & figures

  • Nu 38 dienstjaren bij de overheid
  • 29 jaar bij gemeente Borne
  • 5 jaar als algemeen directeur/gemeentesecretaris
  • 165 medewerkers werkzaam (zonder inhuurkrachten op projecten)
  • organisatiestructuur is een afgeleide van de cultuur
  • vorig jaar met alle medewerkers naar de film I Daniël Blake –> een voorbeeld van hoe het niet moet: een wereld geregeerd door bureaucratie i.p.v. het centraal stellen van mens en context. Een film vol met paarse krokodillen dus.

Dé quote

"Gezondheid op de eerste plaats, dan gezin, dan geluk en dan gemeente. De 4 G’s, en ook in die volgorde"